Ridlektioner

Lektioner är ett komplement till kurser men också till behandlingarna. Jag dras lätt till den svaga länken i ett ekipage, det man måste ta tag i för att komma vidare eller det man måste göra något åt för att hästen ska må bättre fysiskt eller psykiskt. Vaför jag utrycker mej så här är för att ofta så blir ridningen något separerat ifrån resten av träningen och hanteringen i hästens värld. Den blir ofta lite hårdare och kravfull än vad som är tanken hos ryttaren. Jag upplever också att när jag träffar nya elever så blir det en liten kulturkrock, därför tycker jag det är viktigt att skriva här så man är förberedd. Jag kommer att ge feedback, jag kommer ha åsikter om hur du rider el hur din häst går, men det är för jag att det ska bli bättre för er. Jag har dock full förståelse att det kan vara svårt att tänka nytt och min förhoppning är bara att du som människa ska våga förändras och att förståelsen för din häst och hur den upplever saker ska öka. Ridningen ska inte vara en kamp utan en trevlig stund för dej och din häst.

Med detta sagt betyder det inte att man bara ska lunsa runt i skogen, det flesta hästar tycker det är roligt att hitta ett mer fritt rörelsemönster och dom är skapta för att röra på sig och visa upp sig för varandra och då kan ju vi absolut vara publik men även en bra lärare och pedagog till dem. Då tänker jag så de kan hitta det där lilla extra i deras personlighet och kropp tillsammans med oss.

Jag har sett så många ekipage inklusive min och Atalyas resa där hästen kan sätta under sig fint men ryggen kommer inte igång, bakbenen vinklas inte och då är det lite pyssel att få till det. Det kan vara uppstärkande övningar, det kan vara mjukgörande övningar det kan vara ryttarens spändhet el ryttarens hand, ja det kan vara många olika saker och det tänker jag är min uppgift om du anlitar mej att ta reda på och att guida er i en bra och avslappnad riktning.

Det som jag tittar på i ridningen är hur din häst jobbar med sin rygg, sina bogar och sitt bäcken sen i förlängningen sina bakben. Det kommer även en annan viktig del som nästan alltid blir bra när man hittar avslappningen och det är nackens och halskotpelarens position. De man kan se hos många ekipage som rider så som jag förespråkar är att hals och nacke får en annan form. Hästen blir mer öppen i nacke och halsen blir mer rund och att det ser ut som halsansättningen höges en aning. Sen händer det massa andra kul grejer i hästens kropp, övergången mellan länd och kors rygg blir starkare och det karaktäristiska hålet som många hästar har försvinner, bröstkorgen höjs och trapezius muskulaturen blir jämnare. Baken brukar bli rundare och lår muskulaturen mer utfylld.

Jag tar mycket från den akademiska ridkonsten i min undervisning men också ifrån den erfarenhet jag har har av många års behandlande och rehabilitering. Samt den erfarenhet jag har från sk problemhästar. Då tänker jag att de flesta hästar tycker om el inte tycker om vissa saker men endel är så pass känsliga el har ett lite svårare temperament så det blir problem med omgivningen. Det är ju oftast vi människor gör något galet och de kan man ta med sig även till de snälla hästarna eller de som inte gör så stor affär av våra konstigheter men likväl skulle önska att vi slutar upp med dem.

Jag skriver detta i all välmening och hopps jag inte skrämmer bort dej.