Träning, träning, träning....

Träning, träning, träning.........

Jo det krävs träning för att komma någonstans, jag tycker alltid att jag har för lite tid, men de sista 10 åren har jag faktiskt prioriterat träningen av mina hästar. Det var svårt när mina barn var små att hitta en kontinuitet men det var ju länge sedan. Träningen har faktiskt gett resultat :-) När man har bestämt sig för att lägga den tiden på det som man vill utveckla så kan man ju ibland känna att det fattas kunskap. Jag har genom åren arbetat mycket med hästar som har olika slags problem och då utvecklat ett säkert och bra sätt att hjälpa hästen att hitta lugnet och glädjen i träningen. Allt detta har gått på intuition och utvecklas ur att jag ofta har varit ensam och då behövt känna att hästen är 100 % säker innan jag går vidare till nästa steg. När jag för 12 år sedan bytte ”hästpark” (låter ju helt knäppt, men jag var tvungen av ekonomiska själ sälja de flesta av mina hästar men märkte att jag inte kunde vara utan så efter ca 6 mån och hade då turen att ”få ” Atalya) så kände jag att nu hade jag en riktigt bra häst som min syster hade gjort ett så bra grundarbete med och att allt var möjligt. Jag ville verkligen lära mej om dressyr på hög nivå så då startade min resa. Jag sökte kunskap för min egen var inte tillräcklig. Då man söker kunskap är det alltid svårt att hitta någon som kan ge en de man söker. Det är svårt att hitta någon med någorlunda lika verklighetsbild som en själv och sen dessutom kunna möta upp både hästen och ryttaren i det. Jag gillar verkligen inte att vara elev jag vill experimentera själv, men det är också så nyttigt att vara elev och att faktiskt underkasta sig en annan människas kunskap, men jag behöver verkligen välja ut mina lärare med omsorg. Man är ju bra på olika saker, jag är bra på att förstå vart problemen är och hur man kan lösa dem, då både med hästar och människor men jag är mindre bra på att komma på nya verktyg och hur man kan använda dem då är det så himla bra att ha någon som kan komma med förslag. Jag skulle vilja dela på saker vid inlärning.

Uppfattning/förståelse vad man ska lära sig

Vad hästen ska lära sig

Vad människan ska lära sig

Hur hästen ska lära sig

Hur människan ska lära sig

Hur/att detta ska sättas ihop så inlärningsprocessen blir en trevlig stund för både människa och häst.

Detta är inte lätt att få att fungera och vem har störst ansvar att detta fungerar, lärare el elev? Är det barn det gäller så är det självklart läraren som har störst ansvar men så snart man är vuxen så blir ansvarsfördelningen mer lika, det tycker iallafall jag. Är jag lärare så tar jag på mej mer ansvar men är jag elev så vill jag ta ansvar och tycker både man har rätt att göra det samtidigt som man bör göra det både för sin häst och för sin egen skull.

Detta var lite tankar om träning som först grundar sig i någon form av kunskap som man behöver ha :-) Jag har nu nästan avslutat detta års utbildning av mej själv i ridning och träning på marken och det har gjort mej mycket tankfull och självklart jätte glad över alla ny idéer och verktyg. Jag är absolut inte fullärd men jag vill nu ta det lite lugnt och landa i vad vi fått med oss jag hoppas vi ska få till en film här i höst så ni kan se lite vad vi håller på med. Här nedan kommer lite bilder från i vintras :-)

//Lina

27 sep 2015